top of page

Baanbrekend onderzoek laat zien dat dementie te beinvloeden is met ademhaling en hartritme training!

HeartMath technieken en biofeedback apparatuur kunnen helpen om de hersenen te beschermen tegen voortijdige veroudering en dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Dementie treft steeds meer mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat in dat, rond 2030, wereldwijd 78 miljoen mensen dementie zullen hebben en dat dit aantal in 2050 tot meer dan 150 miljoen mensen zal stijgen.

Er is nog geen genezing mogelijk van dementie of de ziekte van Alzheimer, maar er zijn manieren om het risico te verminderen en mogelijk de achteruitgang te vertragen.

Een sprankje hoop breekt door nu een baanbrekende studie aangeeft dat hartcoherentietraining, ontwikkeld door het HeartMath Institute, hulp zou kunnen bieden aan miljoenen mensen en mogelijk de kans op de ziekte van Alzheimer kan verkleinen.

Deze technieken bestaan meestal uit een langzame, op het hart gerichte ademhaling terwijl ze in zichzelf positieve emoties opwekken, zoals kalmte, dankbaarheid, waardering of compassie.

Uit interessant nieuw onderzoek van een team wetenschappers en academici, Amerikaanse National INstitute of Health,

blijkt dat slechts 4-5 weken oefenen met een langzame/coherente ademhaling onder begeleiding van HeartMath’s HRV-biofeedback meetbare voordelen heeft voor de gezondheid, structuur en werking van de hersenen en kan helpen de hersenen te beschermen tegen vroegtijdige veroudering en dementie. Tot nu toe heeft het team drie peer-reviewed artikelen gepubliceerd, over drie gerandomiseerde onderzoeken die bewijs leveren voor:


  1. Een afname van de aanmaak van aan Alzheimer gerelateerde eiwitten en toename in de afbraak van deze eiwitten bij zowel jongere als oudere volwassenen.

  2. Een toename van het volumevolume van de hippocampus bij oudere volwassenen.

  3. Een toename in het volumevolume van en coördinatie door de cortex en toename in impliciete emotieregulatie bij zowel jongere als oudere volwassenen.


Het meest indrukwekkende is, dat deze veranderingen in de structuur, gezondheid en werking van de hersenen werden bereikt met eenvoudige dagelijkse oefeningen.

In tegenstelling tot de meeste geneesmiddelen, hebben deze oefeningen geen bijwerkingen.

Hartcoherentie beïnvloedde biomarkers van de ziekte van AlzheimerAlzheimer

Dr. Mara Mather gaf de volgende reactie op het onderzoek: "Ons onderzoek geeft aan dat langzame ademhalingsoefeningen in combinatie met HRV-biofeedback training de plasmaspiegels van Aβ verlagen. Bij gezonde volwassenen worden hogere plasma Aβ--spiegelsspiegels in verband gebracht met een hoger risico op zowel de ziekte van Alzheimer als cardiovasculaire sterfte.”


Rollin McCraty, Ph.D., de onderzoeksdirecteur van het HeartMath Institute, toonde zich enthousiast over de resultaten van het onderzoek en zei dat ze opmerkelijk en bemoedigend waren. Hij gaf aan dat zijn instituut graag meer onderzoek op dit gebied zou zien. McCraty verklaarde: "Het onderzoek toonde een significant verband aan tussen een verhoogde hartcoherentie en de terugloop van biomarkers die in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer. Dat opent nieuwe wegen die verder onderzocht kunnen worden. Het precedent dat door dit oorspronkelijke onderzoek is geschapen, bevestigt en valideert de effectiviteit van hartcoherentietraining in het helpen voorkomen of temperen van deze slopende aandoening.”


Mocht je na het lezen van deze blog interesse hebben in een hartcoherentie training bel ons dan op het tel nr: 0638224536 of email naar: info@praktijkmanu.nl

Comments


BLOG VAN DOKTER STEFAN

bottom of page