top of page
T1
Veel chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, zijn grotendeels het gevolg van ongezonde leefgewoonten
stressmanagement, slaap, medicatie, ontspanning, beweging, natuur, voeding

Leefstijl Geneeskunde

Leefstijlgeneeskunde en de kracht van verandering

Leefstijlgeneeskunde richt zich op het behandelen van ziekten én het bevorderen van de gezondheid door middel van bewustwording van en aanpassingen in de levensstijl.

Veel chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, zijn grotendeels het gevolg van ongezonde leefgewoonten. Dit blijkt uit vele onderzoeken. 

Wanneer we in onze praktijk deze gewoonten samen gaan bekijken en zet je de eerste stap naar herstel. De vragen "wat betekent mijn klacht voor me" en "hoe kan ik er anders mee omgaan" zijn belangrijke vragen. Al vragend en samenwerkend leer je je gewoonten te veranderen en je gezondheid zelf te bevorderen. Je vergroot je cirkel van invloed en voelt je sterker worden.
Onze arts begeleidt je hierbij eventueel aangevuld met metingen van bloeddruk, hartslag, stress-hartslag variabiliteit, bloedonderzoek (cholesterol, glucose, lever en nierfunctie en vitaminen en mineralen) en darmflora onderzoek.
 

Het leefstijlroer

Het "leefstijlroer" is een metafoor die wordt gebruikt om de verschillende aspecten van leefstijlgeneeskunde en gezondheidsbevordering weer te geven. Het symboliseert de verschillende elementen die nodig zijn om een gezonde levensstijl te leiden en de gezondheid te verbeteren.

Het leefstijlroer bestaat  uit verschillende  domeinen die onderling verbonden zijn. Deze domeinen omvatten voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement, slaap, sociaal welzijn en mentale gezondheid. Ook medicatie en natuur zijn belangrijke domeinen. Elk van deze domeinen speelt een cruciale rol in het bevorderen van een gezonde levensstijl en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Door aan het leefstijlroer te draaien, worden positieve veranderingen in de verschillende domeinen aangebracht. 

Het leefstijlroer dient als een visueel hulpmiddel en helpt te beseffen dat het aanpakken van slechts één aspect van onze levensstijl mogelijk niet voldoende is. Het draaien van het roer in alle sectoren van leefstijl leidt tot een holistische benadering van gezondheid en welzijn, waarbij de focus ligt op het creëren van een gebalanceerde en gezonde levensstijl.

Natuur
bos Weg

Bij Praktijk Manu nodigen we je uit je verhaal te delen in het groen, zittend of wandelend. Jij geeft aan wat je wil en hoe. Tijdens het consult komen we zo tot de kern van je klacht

De natuur en onze gezondheid

Een gezonde levensstijl en de verbondenheid met de natuur gaan hand in hand. Onze moderne samenleving heeft ons in staat gesteld om veel comfort en gemak te ervaren, maar heeft ons tegelijkertijd ook verwijderd van de natuurlijke omgeving waarin we zijn geëvolueerd. Het belang van het herstellen van die verbinding en het integreren van de natuur in ons dagelijks leven wordt steeds duidelijker, zowel voor onze fysieke gezondheid als ons algehele welzijn.

De natuur helpt ons met het beste voedsel 

Het leiden van een gezonde levensstijl is essentieel om het beste uit onszelf te halen. Het omvat verschillende aspecten, zoals een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende rust en slaap, en het verminderen van stress. De natuur kan een waardevolle rol spelen bij het ondersteunen van al deze elementen.

Allereerst is voeding een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. De natuur biedt ons een overvloed aan verse, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Door te kiezen voor biologische en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen, kunnen we niet alleen ons lichaam voeden met voedzame stoffen, maar ook bijdragen aan duurzame landbouwpraktijken die de natuur respecteren.

Buiten bewegen in de natuur

Beweging in de natuur is ook zeer gunstig voor onze gezondheid. In plaats van urenlang op de loopband te rennen in een sportschool, kunnen we ervoor kiezen om te wandelen, fietsen of joggen in parken, bossen of langs het strand. Deze buitenactiviteiten bieden niet alleen fysieke voordelen, zoals het verbeteren van onze cardiovasculaire conditie en het versterken van onze spieren, maar ze geven ons ook de kans om te genieten van frisse lucht, vitamine D op te nemen via zonlicht en de stressverlagende effecten van de natuur te ervaren.

De natuur als  mentale therapeut

De natuur kan ook een therapeutisch effect hebben op ons welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het blootstellen aan natuurlijke omgevingen stress vermindert, onze stemming verbetert en onze cognitieve functies bevordert. Het kijken naar groen, luisteren naar het geluid van zingende vogels of het voelen van de zachte bries op ons gezicht kan ons kalmeren en een gevoel van verbondenheid met de wereld om ons heen creëren.

Daarnaast heeft de natuur een positieve invloed op onze mentale gezondheid. Het is een plek waar we kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, waar we rust en stilte kunnen vinden en onze gedachten kunnen ordenen. Natuurlijke omgevingen bieden ook ruimte voor meditatie, mindfulness en reflectie, wat ons kan helpen om stress te verminderen, ons bewustzijn te vergroten en een diepere verbinding met onszelf te vinden.

Om onze gezondheid en welzijn te bevorderen, is het belangrijk om de natuur een integraal onderdeel te maken van onze leefstijl.

T3
homeopathie.jpg

Homeopathie

Homeopathie is een geneeskunde die rond 1800 in Europa werd geïntroduceerd door Samuel Hahnemann.

Hoe wij werken

Wij werken volgens de klassieke homeopathische methode

Wij kiezen bewust voor de klassieke homeopathie, dat wil zeggen dat we onze behandelingen inzetten volgens de principes zoals in beginsel gesteld door Samuel Hahnemann.                                                                                      

Middels het gebruik van klassieke homeopathie respecteren wij de symptomen die aan de oppervlakte komen. Zij leiden ons in de zoektocht naar het passende homeopathische middel. Dit middel helpt de diepere verstoring te herstellen.

Hierbij zien we de mens als een eenheid. Immers, een verstoring kan zich uiten via emotionele klachten als verdriet, woede en jaloezie, maar ook via fysieke klachten als pijn of maagzuur en zelfs via eigenaardige voorkeuren als een zucht naar zout of komkommers of afkeer van melk. Vaak zien we dat een verstoring zich uit via meerdere soorten klachten en eigenaardigheden tegelijkertijd. Het verzamelen van al deze klachten en eigenaardigheden is een interessant en zeer belangrijk onderdeel van de klassiek homeopathische geneeskunst. Wij besteden hier dan ook veel aandacht aan om tot een zo objectief en volledig mogelijk beeld van degene voor ons te komen. Het is hierom dat wij, zoveel als mogelijk, samen de gesprekken voeren en ruim de tijd voor u nemen. Onze verschillende achtergronden dragen bij aan het zo volledig mogelijk doorgronden van uw situatie.

Als het genezingsproces een natuurlijk verloop kan hebben, indien nodig met ondersteuning, ontstaat er een toenemende helderheid in de diepere lagen van ons menszijn van waaruit we in staat zijn betere keuzes te maken. Keuzes die voortkomen uit een wezenlijk besef van wie we zijn en wie we zijn ten opzichte van de ander in een grotere samenhang.

Op deze manier kunnen klachten een katalysator zijn. Een katalysator van een bewustwordingsproces dat leidt tot meer inzicht in onszelf, gezonder worden en uiteindelijk tot een gelukkiger mens.

Algemene informatie

De homeopaat ziet de mens in zijn totaliteit, als een organisme waarbij alles met elkaar in verbinding staat. Ons lichaam is uitermate intelligent en past zich constant aan omstandigheden constant. Zodra het lichaam niet meer in staat is zich aan te passen, doordat het afweersysteem dusdanig onder druk komt te staan (door bijv. stress, ingrijpende gebeurtenissen, constante negatieve invloeden van buitenaf, micro-organismen), ontstaat er een disbalans die zich kan uiten in klachten en uiteindelijk ziekte.

Ziekte wordt in de homeopathie omschreven als een verstoring van het evenwicht, wat vervolgens zichtbaar wordt middels symptomen als bijvoorbeeld huidklachten, maagklachten, somberheid, angsten, apathie maar ook niet tegen kou kunnen of juist niet tegen de zon. Het creëren van symptomen door ons organisme is onderdeel van het proces om tot een nieuwe balans te komen. Het duiden van klachten op deze wijze daagt de behandelaar uit zijn begrip van ziekte en gezondheid te vergroten om zo dieper gelegen verstoringen te kunnen behandelen.

De integrale homeopathische behandeling is erop gericht dit zeer intelligente zelf herstellend vermogen te versterken. Zo kan het organisme gemakkelijker en sneller in een nieuwe balans komen.

Daar waar doorgaans de regulier geneeskundige gericht is op het wegnemen, dan wel onderdrukken van symptomen, ziet de homeopaat deze combinatie van symptomen als de sleutel om te komen tot de juiste middelkeuze. Het juiste middel versterkt het afweermechanisme vervolgens.

In onze behandeling kiezen we een homeopathisch middel dat het lichaam een impuls geeft in de richting waarin het organisme al bezig is haar eigen balans te hervinden. Hierom wordt van de homeopathie gezegd dat het gelijke het gelijkende geneest (similia similibus curentur).

Wereldwijd bekende homeopaten die door de jaren heen een stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van klassieke homeopathie zijn onder meer: Hahnemann, Clarke, Kent, Boericke en Vithoulkas. Elk jaar wonen wij congressen bij van Vithoulkas.

Aangezien homeopathie erop gericht is het immuunsysteem te versterken, kan homeopathie bij elke klacht en aandoening ingezet worden, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

bottom of page