top of page

Wandelen is gezond: Nu bewezen


Dat wandelen gezond is weten we allemaal.

Het heeft vele voordelen.

Onderzoek bewijst dat nu ook.

Wandelen: hoe meer je loopt hoe langer je leeft
Wandelen in de natuur

Nog niet zo lang geleden is er een groot onderzoek gedaan naar de voordelen van wandelen op de gezondheid van de mens. Er is daarbij bijvoorbeeld gekeken naar de kans op overlijden afhankelijk van hoeveel iemand wandelt op een dag.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is te weinig beweging de vierde grootste doodsoorzaak ter wereld. De organisatie schat dat er 3,2 miljoen mensen per jaar overlijden door een gebrek aan beweging. Door de coronapandemie zijn mensen wereldwijd nog minder gaan bewegen en dat is in de jaren daarna niet meer verbeterd.


Studie

https://scientias.nl/grootste-studie-ooit-naar-nut-van-wandelen-concludeert-hoe-meer-je-loopt-hoe-langer-je-leeft/Als arts zie ik veel mensen met allerlei klachten. Veel van die klachten zijn hardnekkig en vaak zijn ze verbonden aan de leefstijl of een verandering in leefstijl. Veel mensen proberen dan iets te veranderen en dat blijkt vaak lastig. Gedrag veranderen is niet eenvoudig en zeker niet als het langer dan een maand zou moeten gebeuren om echt effect te hebben. En dan moet je het ook nog "volhouden" daarna!


Wandelen oppakken is een voorbeeld van een verandering die ongelooflijk veel impact heeft:

  • Het zorgt voor een versterking van de botten, spieren en pezen

  • Hart en longen hebben baat bij wandelen, zeker als je wandelt in het groen

  • Het is goed voor de ogen

  • de hersenen krijgen de tijd iets anders te doen dan analyseren of zorgen maken

  • Emotioneel voel je je beter tijdens en na een wandeling

  • Wandelen in de natuur zorgt voor positieve invloed van bomen en struiken op mensen via stofjes die deze uitscheiden (lees ook de boeken van Raynor Winn (Zoutpad) over wandelen)

  • Wandelen betekent sociaal verbinden, met de natuur en anderen

  • zelf inzicht en empathie worden vergroot door te wandelen (neurowetenschappelijk bewezen)

Bekijk de studie eens waar ik het eerder over had en als je samen met een dokter wil wandelen, kom gerust een langs voor een wandelconsult.
Comments


BLOG VAN DOKTER STEFAN

bottom of page