top of page

Help, ik heb koorts!


Je voelt je niet lekker, en de thermometer bevestigd wat je al voelde: je hebt een verhoogde lichaamstemparatuur oftewel koorts. Wat nu? Uitzieken of iets koortsverlagends nemen?


Zieke man kijkt naar thermometer

Waar komt koorts vandaan?

Ons lijf houdt zichzelf op een intrigerende manier in balans. Daarvoor heeft het verschillende regelsystemen, zoals bijvoorbeeld het immuunsysteem of het autonome zenuwsysteem, die in actie komen als er een behoefte is of als er gevaar dreigt. Zo krijgen we bijvoorbeeld dorst of slaap. Als het immuunsysteem ongewenste indringers wil doden kan zij als 'wapen' de lichaamstemperatuur verhogen. Koorts is dus een symptoom van een nuttige strijd.

Koorts wordt echter vaak als een probleem ervaren en wordt dan ook verlaagd middels medicatie. Dit ontneemt het immuunsysteem een belangrijk “wapen” in de drang naar het herstel van balans. Ik heb vaak gezien hoe koorts, zonder echte klachten, verlaagd werd omwille van het verlagen van de koorts alleen.


Hoe kun je beter omgaan met koorts en zelf je gezondheid promoten?

Geef je immuunsysteem de ruimte en belast het zo weinig mogelijk. Onderdruk je immuunsysteem dus zo weinig mogelijk. Het is een complex geheel met aardig wat veerkracht en buffervermogen. Het kent ook zijn grenzen wat betreft dit aanpassingsvermogen. Als het wordt overbelast, maar ook als het te vaak wordt ondermijnd (door medicatie als koortsremmers bijvoorbeeld), ontstaat er een echte verstoring in het systeem. Herstellen van infecties wordt dan lastiger en na een infectie blijft er vaker een chronische irritatie van het immuunsysteem over. Het komt niet meer terug in de rusttoestand en dat kost energie en leidt tot verstoringen in andere domeinen dan alleen het fysieke domein: emotioneel en mentaal gaat het nu ook slechter. Kortom, het leidt tot structureel  energie- en gezondheidsverlies. Dit scenario zien we optreden bij het post covid syndroom en vele chronische ziekten van tegenwoordig. The "continuum" of a unified theory of diseases - PubMed (nih.gov). Resolution of inflammation: An organizing principle in biology and medicine

 

Wat u welk kunt doen bij koorts:

Laat koorts liever zijn gang gaan. Zorg voor comfort voor u of uw kind met koorts. Als de koorts erg hoog is kan dun kleden en enkels koelen een verzachting geven van de koorts. Alleen als de koorts voor teveel pijn of ellende zorgt is het nodig deze te onderdrukken middels paracetamol.

Als uw kind of uzelf hoge koorts heeft en u wil behandeling van de acute ziekte dan kan homeopathie vaak helpen. U kunt dan contact opnemen met onze praktijk:


Praktijk Manu.

Tel: 0638224536

We zitten tegenwoordig op 2 locaties: Sint-Oedenrode en Nuenen

 

 

 

 

Comments


BLOG VAN DOKTER STEFAN

bottom of page