Voor wie groene vingers heeft, is het in eigen tuin heerlijk toeven. Maar dat lapje grond heeft meer te bieden dan je misschien verwacht. Omgevingspsycholoog Sjerp de Vries en collega’s van Wageningen University & Research ontdekten dat mensen met een tuin minder vaak bepaalde aandoeningen hebben, vooral wanneer de tuin veel plantjes heeft.
Meer groen, minder ziek
In regio Nuenen, Eindhoven en Sin-Oedenrode hebben we genoeg groen om ons heen!
Natuur en groen spelen een steeds belangrijkere rol in onze moderne maatschappij.
In de medische praktijk ontstaat er steeds meer aandacht voor het bevorderen van gezondheid en welzijn door middel van groene interventies. Deze benadering wordt ook wel groene #gezondheidszorg genoemd. In deze blog zullen we de voordelen van groen en de impact ervan op onze gezondheid onderzoeken, evenals hoe het kan worden geïntegreerd in ieders dagelijks leven.
Groen en Gezondheid: Een Verbondenheid die Geneest
De verbinding tussen groen en gezondheid is al eeuwenlang bekend. Vanaf de tijd dat mensen in harmonie met de natuur leefden, werd al erkend dat de natuur een helende kracht heeft. Tegenwoordig, met onze steeds hectischere levensstijl en technologisch gedreven wereld, zijn we de verbinding met de natuur vergeten. Het herstel van deze band kan echter tal van voordelen bieden voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.
1:Groen en Stress
Onderzoek heeft aangetoond dat groen een rustgevend effect heeft op het zenuwstelsel, waardoor stresshormonen zoals cortisol kunnen worden verlaagd. Het verblijf in de natuur kan leiden tot een algeheel gevoel van welzijn en kalmte, waardoor je ontspant en je meer in balans voelt.
2: Fysieke gezondheid
Groen en gezondheid gaan hand in hand als het gaat om fysieke welzijn. Het aanmoedigen van lichaamsbeweging in een groene omgeving kan mensen motiveren om meer te bewegen. Wandelen, joggen of fietsen in de natuur kan gunstig zijn voor het hart, de longen en de algehele gezondheid van het lichaam.
3. Mentale gezondheid
In onze medische praktijk werken we vanuit een holistisch mensbeeld. We geven dan ook veel aandacht aan de geestelijke gezondheid. Groene omgevingen kunnen helpen bij het verminderen van angst, depressie en andere psychische aandoeningen. Het contact met de natuur kan het humeur verbeteren en bijdragen aan een positiever zelfbeeld. Eenmaal ondergedompeld in het groen voel je je onderdeel van een groter geheel.
4. Verbeterde concentratie en focus
Voor zowel patiënten als voor onszelf is blootstelling aan natuurlijke omgevingen goed voor de concentratie en focus. Groen helpt de geest te verjongen en kan leiden tot een betere productiviteit en prestaties.